ICT – Bedrijfsveiligheid en het risico van schade door datalekken

MKB Servicedesk en SIDN, de beheerder van het .nl-domein, analyseerden samen bijna 780.000 zakelijke .nl-websites om te kijken hoe goed de beveiliging van klantgegevens was. Webshops werden niet meegenomen, want die hebben allemaal sowieso een SSL-verbinding nodig om betalingen te kunnen accepteren. Websites met SSL-encryptie zijn te herkennen aan https:// en het ‘slotje’ in de adresbalk van je browser.

Pijnlijk

Die analyse was niet positief: zo’n 86 procent van de Nederlandse bedrijfswebsites die niet financiële maar wel privacygevoelige gegevens verwerken, heeft de beveiliging daarvan onvoldoende op orde door geen SSL te gebruiken. Dat betekent niet alleen dat de gegevens die die bedrijven van ons hebben niet veilig zijn, ook de eventuele login-gegevens liggen bij een hack voor het oprapen. Da’s een vrij tragische score, die grotendeels te wijten is aan onwetendheid bij ondernemers.

SSL doet wat ook alweer?

De ontwikkeling met SSL-encryptie zijn ook snel gegaan in de zin dat veel mensen https:// en het slotje nog associëren met financiële transacties en denken dat het verder wel goed zit. Het gemakt waarmee data inmiddels door hackers onderschept kan worden tussen website en gebruiker heeft ervoor gezorgd dat eigenlijk élke website waar ook maar sprake kan zijn van onderlinge uitwisseling van gegevens SSL zou moeten gebruiken. Met die encryptie actief worden alle gegevens tussen website en gebruiker gecodeerd en kan iemand die ‘meekijkt’ niks met de informatie, want hij heeft de code niet om de gegevens de decoderen.

Boetes en andere straffen

De Wet Bescherming Persoonsgegevens schrijft voor dat websites die wachtwoorden, persoonsgegevens of betaalinformatie verwerken, goed beveiligd worden. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert hiervoor up-to-date versleuteling toe te passen, zoals de meest actuele SSL-varianten. In het uiterste geval kunnen zij een boete tot 4500 euro uitdelen. Dat is het officiële risico dat je loopt, maar als ondernemer heb je nog een veel grotere stok die klaar staat om je te slaan: Google. (Met dank aan dutchcowboys.nl)

Wanneer dit je aan het denken zet of alleen maar meer vraag tekens geeft, gaan wij graag eens in gesprek hierover.  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatie en moet ongewijzigd blijven.